De officiële leermethode Stappenmethode

Home / Over schaken / Schaken leren / De officiële leermethode Stappenmethode

De Stappenmethode is onze officiële methode. Deze manier om schaken te leren is in Nederland ontwikkeld door Rob Brunia en Cor van Wijgerden en inmiddels verkrijgbaar in diverse talen. De methode is voor zowel kinderen als volwassenen geschikt, maar wordt vooral gebruikt voor schaaklessen op scholen en bij jeugdafdelingen van clubs.

Er zijn zes stappen: van allereerste begin (stap 1) tot hoog niveau (6). Elke stap heeft vier à vijf werkboeken voor de leerling en een handleiding voor de lesgever. Opstapje 1 en Opstapje 2 zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen van vier tot en met acht jaar. De lesgever kan een korte opleiding volgen bij de schaakbond, waarin het gebruik van de Stappenmethode uitgebreid aan bod komt.

Er is een interactieve versie van de Stappenmethode: Chess Tutors 1, 2 en 3. Het niveau van deze Chess Tutors is vergelijkbaar met stappen 1, 2 en 3. Ze draaien in een Windows-omgeving. Je kunt de Chess Tutors op dvd of als download kopen. Voor scholen en verenigingen zijn er voordelige licenties.