Schaken leren

Home / Over schaken / Schaken leren

Iedereen kan schaken leren. Alleen al op internet zijn er veel mogelijkheden. Je kunt online schaken tegen mensen van over de hele wereld. Ook zijn er veel apps om de beginselen van het schaakspel onder de knie te krijgen. Leer jij liever uit een boekje? Dan vind je ongetwijfeld in onze webwinkel wat je zoekt.​

Lesmethodes
Het aanbod om schaken te leren wordt steeds groter. We beperken ons hier tot lesmethodes die voor kinderen geschikt zijn:

  • Onze officiële leermethode is de Stappenmethode. Deze methode van Brunia/Van Wijgerden is voor zowel jongeren als volwassenen geschikt, maar wordt vooral gebruikt voor kinderen vanaf vijf jaar. De stappen gaan van beginner tot hoog niveau. Lees meer.
  • Chessity is een online lesmethode waarmee je spelenderwijs leert schaken. Chessity bevat veel game-elementen en is daarom erg aantrekkelijk voor de huidige generatie kinderen. Maar de methode is ook leuk als je volwassen bent. Lees meer.
  • Bij de introductie van schaken op scholen worden vaak aanvullende lesmaterialen ingezet. Zoals 468Chess dat bedoeld is voor jonge kinderen. Zij doen spelletjes en opdrachten die met schaken samenhangen en leren zo spelenderwijs de regels. Lees meer
  • Schaken op de basisschool is ontwikkeld door Bas van Esch. Bas is de man achter het schoolschaken in Utrecht en omgeving. Via zijn bedrijf Samen Schaken ondersteunt hij trainers en leerkrachten met het verzorgen van schaaklessen op school. Lees meer.