Opzet kwalificaties

Home / Opzet kwalificaties

Voor wie?
​Voor leerlingen die onderwijs volgen op een school uit het Middelbaar Onderwijs. Er wordt gespeeld in tdrie categorieën:
1) algemeen (alle leerjaren)
2) eerste twee leerjaren
3) alleen voor scholen uit de regio Brainport (alle leerjaren), maximaal 1 clubschaker in het team

Wanneer?
Kwalificaties: vrijdagen 8 en 22 november en 6 december 2019, tussen 15.30 en 17.15 uur
Teamfinale: donderdagmiddag 16 januari 2020 op locatie in Eindhoven (tijdens Tata Steel Masters on Tour).

Waar?
Op een pc op je school of thuis op Internet op Chess.com. Er hoeft geen software geïnstalleerd te zijn. Alles verloopt via Internet. Test wel vooraf of  www.chess.com openstaat als vanaf een schoolnetwerk wordt gespeeld.
De finale wordt achter het bord gespeeld op een van de Tata on Tour speeldagen op de betreffende locatie.

Team of individueel?
Er wordt gespeeld om teamprestaties in een van de genoemde categorieën, maar het is ook mogelijk om als individuele speler deel te nemen. Om voor een teamprestatie in aanmerking te komen, heb je minimaal vier spelers van dezelfde school in dezelfde categorie nodig. De vier beste resultaten opgeteld per school vormen het teamresultaat.

Speelsysteem?
Er wordt gespeeld in drie kwalificatietoernooien met een open inschrijving en een afsluitende finalepoule van zes teams per categorie. Elk kwalificatietoernooi bestaat uit een individueel speelveld per categorie waar zeven ronden worden gespeeld volgens het Zwitserse indelingssysteem.

Speeltempo?
Het speeltempo per speler is 3 minuten plus 3 seconden toegevoegde tijd per zet. Dat lijkt heel kort, maar duurt per partij ongeveer een kwartier en dat is op Internet een rustig tempo.

Hoe vaak meedoen?
Iedereen kan zo vaak meedoen in de kwalificatietoernooien als ze zelf willen. Resultaten uit de eerdere kwalificatietoernooien worden niet meegenomen naar het volgende toernooi. ​

Speelsterkte?
Je behoeft geen bepaald schaakniveau te hebben om mee te kunnen doen. Het toernooi is voor iedereen.​

Prijzen?
In de teamfinale is in alle drie de categorieen een speciale teamprijs te winnen. Deze vindt plaats tijdens de Tata Steel on Tour in Eindhoven (bij  het PSV Stadion).

Kosten / Lidmaatschap?
De kosten voor deelname zijn € 25 per team. Na inschrijving ontvangt de contactpersoon hiervoor een factuur per email. Voor het aanmaken van chess.com accounts is geen extra geld verschuldigd. Instructie hiervoor volgt ca. een week voor aanvang van de eerste kwalificatie. Het is hierbij belangrijk dat de spelers tevens aangeven bij hun account in welk team / school ze spelen.
Voor niet-clubleden vragen we tevens de geboorte datum bij inschrijving bij te leveren. Zij worden als KNSB-scholierenlid voor een jaar geregistreerd. Daarna vervalt dit lidmaatschap weer automatisch. Er is geen aparte contributie verschuldigd voor dit lidmaatschap buiten het inschrijfgeld voor het team. Deze gegevens zijn nodig om de uitslagen via de online software te kunnen verwerken.

Inschrijven
​Inschrijven van teams kan tot uiterlijk een dag voor het betreffende kwalificatietoernooi en uitsluitend via deze site. 

Vragen
Eric van Breugel:
evbreugel@schaakbond.nl
of 023-5254025