Kwalificaties

Home / Kwalificaties

De lokale kwalificaties voor de middenbouw (groepen 3, 4 en 5) vinden in de periode t/m april plaats. Deze lokale voorronden worden in de regel georganiseerd door een schaakvereniging. Het sterkste team uit elke voorronde plaatst zich rechtstreeks voor de landelijk finale. De landelijke finale (NK voor teams uit het basisonderwijs middenbouw) vindt plaats op de 2e of 3e zaterdag in juni, zie de kalender.

Verenigingen die ook een voorronde willen organiseren kunnen dit aangeven bij de KNSB. De KNSB biedt de organisatie eenmalig € 200 subsidie voor de opstart in het eerste jaar.
Voorwaarde voor de subsidie is:
1) Er wordt met de speciale puntentelling gespeeld: winst = 3 punten, remise = 2 punten en verlies = 1 punt.
2) Alle deelnemers worden in individuele groepen verdeeld. Als er genoeg kinderen uit elke groep zijn, liefst de kinderen uit de groepen 3, 4 en 5 apart van elkaar.
3) Alle deelnemers scoren punten voor hun schoolteam. De teamscore bestaat uit alle afzonderlijk gescoorde punten van de teamleden opgeteld.
Maar let op: In de landelijke finales wordt er met drie klassementen gespeeld. Teams met de beste 5 scores (bestaande van maximaal 9 kinderen), beste 10 scores (van max. 14) en beste 15 scores van max. 20 spelers.
Voor een lokale voorronde kan gekozen worden om alleen een klassement met de beste 5 of beste 10 resultaten bij te houden. Anders zou het grootste team altijd winnen. Die keuze is aan de organisatie op basis van de inschrijvingen.
4) Minimaal 25 deelnemers van 5 verschillende scholen is genoeg om een geldige voorronde te hebben. Het sterkste team plaatst zich voor de landelijke finale en kan het team met nog extra kinderen uitbreiden tot 20 leerlingen Bij 50 deelnemers en 10 verschillende scholen zijn er 2 finaleplaatsen te verdienen voor de twee hoogst geeindigde teams..
5) Alle deelnemers zijn of worden als KNSB-scholierenlid aangemeld (€ 7,50). Dat kan collectief aansluitend aan het toernooi o.v.v. namen en geboorte data van de kinderen en de contactgegevens van de scholen. De organisatie ontvangt na doorgifte van deze gegevens vervolgens weer €2,75 retour als het nieuwe scholierenleden betreft (aangemeld na 1 september van het lopende seizoen).

Hulpmiddelen:
Draaiboek voor organisatoren 345 toernooien
excel bestand voor aanmelden van deelnemers kwalificaties en/of finale 345 (voor scholen)
excel bestand voor doorgeven gegevens deelnemers en scholen (voor organisaties)
declaratieformulier