De oudste dovensportvereniging van Nederland TOG (Tot Ons Genoegen) viert haar 100e verjaardag. TOG is de oudste sportvereniging van en voor gehandicapten in Nederland.

Fototentoonstelling

Dat het 100-jarig jubileum van TOG samenvalt met Covid-19 heeft veel plannen in de war geschopt. Toch kan dit bijzondere feit niet onopgemerkt voorbijgaan. Dinsdag 30 maart vindt om 13:00 uur de feestelijke opening plaats van de fototentoonstelling ‘Amsterdamse Doven Schaakclub TOG 100 jaar’ in de school Kentalis Signis aan de Jan Sluijtersstraat 9. Dove leerlingen openen op spectaculaire wijze de tentoonstelling. Na alle feestelijkheden zal de tentoonstelling het land door gaan langs scholen voor dove en slechthorende leerlingen en verschillende instellingen.

EK voor doven

Van 18 t/m 22 oktober 2021 vindt het EK schaken voor doven plaats in Amsterdam. Ook tijdens het EK, dat TOG organiseert voor de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond) en het ICCD (International Chess Committee of the Deaf), is de de fototentoonstelling te zien. In verband met Covid-19 is het nog niet zeker of dit in het Dovenonmoetingscentrum aan de Stadhouderskade of in de Zuiderkerk zal zijn.

Geschiedenis

De Amsterdamse Doven Schaakclub TOG werd opgericht in het gebouw van de christelijke dovenvereniging ‘Door Liefde Saamgebracht’ aan de Westermarkt 16. De naam `Tot Ons Genoegen (TOG)` is waarschijnlijk gekozen vanwege het plezier en de ontspanning die het schaakspel geeft na een inspannende werkdag met horenden. Dove spelers zijn dan onder elkaar zonder communicatieproblemen.

Tot 1982 heeft TOG op 12 verschillende locaties gespeeld. Vanaf 1982 heeft zij haar vaste speelplek in het Dovenontmoetingscentrum (DOC) aan de Stadhouderskade 89.