Het Nederlandse team heeft in een spannende online match Oezbekistan na dag een op een kleine achterstand gezet.

In de eerste ronde verloor Casper Schoppen in een Spaanse Breyer, maar Liam Vrolijk wist de stand gelijk te trekken met een overwinning op GM Sindarov. De overige partijen eindigden die ronde in remise. Max Warmerdam toonde zich daarbij zeer sportief door zijn tegenstander een ‘takeback’ toe te staan toen deze een overduidelijke mouseslip beging.

Tweede serie rapid

Met verwisselde kleuren volgde de tweede serie rapidpartijen. Thomas Beerdsen had in de vorige ronde een gewonnen stelling niet weten te verzilveren, maar maakte dat nu overtuigend goed met een vol punt. Ook Casper herstelde zich prima en scoorde een zeer fraai punt. Jorden en Max moest opnieuw remise toestaan. Liam verloor uiteindelijk een lang paardeneindspel na aanvankelijk heel goed te hebben gestaan. Kortom 5,5-4,5 na de rapidpartijen.

Snelschaken

Op zaterdag volgden de blitzpartijen, De Oezbeken lieten zien goed te kunnen snelschaken. Ze namen al snel een voorsprong, maar voor de laatste ronde wist Nederland terug te komen tot een achterstand die overbrugbaar leek. Teamcaptain Loek van Wely geloofde nog in de overwinning, maar de laatste ronde inspireerde de Oezbeken in hoge mate. Ze wonnen alle vijf partijen en sloten daarmee het snelschaakgedeelte af met een ruime 29-21 overwinning. Zo won Nederland het rapidgedeelte nipt met 5,5-4,5 maar waren de Oezbeken dus duidelijk beter in het snelschaken.