Jeugd Grand Prix

Home / Online schaken / Jeugd Grand Prix

De KNSB Internetschaak Jeugd Grand Prix cyclus is een aanbod van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, waarbij jeugdspelers elke tweede of derde woensdagmiddag van de maand via Playchess aan een toernooi mee kunnen doen, vanuit de eigen (huis)kamer of via de computer op school.

In het komende seizoen zullen wel een paar veranderingen worden doorgevoerd bij de KNSB Jeugd Internet Grand Prix t.o.v. afgelopen seizoen. Allereerst zal weer gebruik gemaakt worden van de vertrouwde desktop versie van Playchess. Daarnaast krijgen alle drie de toernooionderdelen een facelift: 

 1. 17.00-18.30 uur Grand Prix Jeugd Individueel (onderdeel A)
  De Grand Prix Jeugd Individueel is voor jeugdspelers t/m 18 jaar. Er zijn twee niveaugroepen: Onder KNSB (jeugd)rating 1400 en 1400 of hoger. Er zijn 9 toernooien en de deelnemers sparen punten voor de GP prijzenwinkel. Het speeltempo is 3 minuten plus 3 seconden. Er worden steeds 6 ronden gespeeld.
  Nieuw is een slottoernooi (10e GP toernooi in juni) om de NK jeugd Internetschaak titels in bovenstaande categorieën. De kwalificatie voor het NK jeugd Internetschaak verloopt via de negen Grand Prix jeugd toernooien. De top 10 per niveau plaatst zich voor het slottoernooi. Voor het slottoernooi zullen tevens enkele toppers op uitnodiging worden toegelaten.
 2. 15.30-16.45 uur NK voor Clubteams voor duo's (onderdeel B)
  Als alternatief voor het individuele toernooi komt er een teamtoernooi voor clubspelers om de NK titels. Een clubteam bestaat uit twee clubgenoten t/m 18 jaar. Er wordt gespeeld op twee niveaus met KNSB (jeugd)rating onder de 1000 en 1000 en hoger. Er zijn drie kwalificatietoernooien waarbij steeds de bovenste vier duo's zich voor de halve finale plaatsen. De individuele resultaten van de twee spelers opgeteld vormen het teamresultaat. Er worden 5 ronden per keer gespeeld met een speeltempo van 5 minuten per persoon per partij. In maart en april zijn de halve finales en in juni de finale met de beste zes duo's per categorie.
 3. 14.00-15.15 uur Teamtoernooi voor basisscholieren (onderdeel C)
  Als alternatief voor het individuele toernooi voor beginners komt er een teamtoernooi voor basisscholieren. De spelers strijden individueel in één groep tegen elkaar volgens het Zwitserse systeem. De teamscore bestaat uit de beste 4 scores van de spelers van eenzelfde school. Er worden 5 ronden per keer gespeeld met een speeltempo van 5 minuten per persoon per partij. Er komen twee kwalificatietoernooien in november en december voor de bovenbouw en in januari en februari voor de middenbouw. Per kwalificatietoernooi plaatsen de bovenste 6 teams van 4 spelers zich voor de halve finales in maart en april. In mei zijn de finales om het Nederlands Kampioenschap met de beste 6 teams per categorie.

Er wordt geen apart inschrijfgeld gevraagd voor deelname aan de verschillende onderdelen, wel heeft de deelnemer steeds een Playchess account (login) nodig met geldig serienummer voor onderdelen A en B. Bij onderdeel C, teamtoernooi basisonderwijs, worden gratis dagaccounts aan de teamleiders per school verstrekt. Deelnemers sparen elk toernooi GP punten die zij aan het einde van het seizoen kunnen inwisselen voor leuke schaakprijzen uit de GP winkel.

Speeldata: 21 september (start onderdeel A), 12 oktober (start onderdeel B), 16 november (start Onderdeel C), 14 december 2016, 18 januari, 15 februari, 22 maart, 19 april, 17 mei en 21 juni 2017 (finales).